Perspektiivi ja tasapaino

Kun elämä pyörii perusasioissa; Lähisuhteissa, työssä, kodissa, keittiössä ja lähikaupassa, huomaa niiden arvon elämässä. Ne ovat kuin perusta ja kivijalka. Ne ovat turva, josta ponnistaa. Niiden laiminlyöntiä on vaikeaa, ellei mahdotonta, korjata mihinkään muuhun keskittymällä.

Mutta kun perusasiat rullaavat ja elämä pyörii vain niissä, alkaa huomata mikä merkitys onkaan hengenravinnolla: Viihteellä, museoilla, konserteilla, ohikiitävillä kohtaamisilla, hömpällä, matkustelulla, yhdessä koetuilla elämyksillä.

Tämä kummallinen kevät on antanut perspektiiviä nykyajan länsimaisen ihmisen arkeen. Kuinka perusturvallista meillä tavallisesti onkaan! Saamme normaalisti käyttää aikaamme myös inspiraatioon, välitiloihin ja luovuutemme ruokkimiseen – kaikkeen mikä saa energian virtaamaan ja ajattelun kehittymään.

Tasapaino on tärkeää. Pysyvän ja vaihtelun, järjestyksen ja kaaoksen, tasapaino.

Sen mittariksi olen huomannut uteliaisuuden. Kun on olo ”Mitähän jännää elämässä seuraavaksi tapahtuu?”, arjen vatupassi on aika vaaterissa.