Ajanhallinnasta energian johtamiseen

Takavuosina puhuttiin paljon ajanhallinnasta. Markkinoille tuli kalentereita ja ajanhallintajärjestelmiä ja -tekniikoita. Minäkin ostin kiireahdistuksessani oikein ajanhallintaoppaan (2003), jota en näköjään sen kummemmin ole edes avannut. Ostin muuten myös Bodil Jönssonin “Tio tankar om tid” -kirjan, joka on ikuinen ja aina ajankohtainen ajatus.

Hassu tuo ajanhallinta-termi sinänsä, sillä aikaahan ei kukaan voi hallita -minuutit kulkevat ihmisestä riippumatta samaan tahtiin koko ajan. Omaa toimintaansa ja tehtäviä voi toki järjestellä.

Nykypäivän tietotyöajan ruuhkavuosissa ei ajanhallinta tekniikkana riitä, sillä kyse on usein enemmänkin aivojen kuin muun kehonosien jaksamisesta. On otettava käyttöön energianhallinta: Valittava tietoisesti mihin asioihin ja tilanteisiin tai kenelle energiansa antaa, tiedettävä mitkä asiat, teot ja ihmiset energiaa itseen lataavat ja huomattava milloin tankki on tyhjenemässä.

Olen tullut siihen tulokseen, että elämänlaadussa on lopulta kyse siitä, pystyykö keskittymään asioiden, tilanteiden ja ihmisten hyvään puoleen. Kaikessa kun on sekä hyvä että huono, valo sekä varjo.

Koska ihmisen aivot on viritetty löytämään automaattisesti pelon aiheet ympäristöstä, jotta huomaisimme meitä (muka) uhkaavan vaaran, on varattava energiaa tietoiseen positiivisen ja kauniin löytämiseen joka päivä. Voit itse vaikuttaa siihen, minkälaiselle ajatusmaailmalle altistat mieltäsi valitsemalla sen, mitä luet, kuuntelet ja katselet. Ja varsinkin, mitä et valitse kuunnella, katsella tai lukea.


Back in the days, managing time was the thing. The shelves of a book store were filled with calenders, time systems and time management techniques. I remember buying a time management book too, which I have not even opened, I notice now. The book store must have benefited from my lack of time anxiety.

In todays information era, as the brain is usually under more demands than the body, time management is not enough. We need energy management. It means consciously choosing to which things, situations and people you spend energy on. It means knowing what gives you energy and noticing when your energy needs a refill.

Lately I have come to the conclusion, that the quality of life depends on how well you can focus on the good. Every situation, thing and person has it´s good and bad side, it´s light and shadow.

As the brain is hardwired to focus rapidly on the threats, so that we would survive in the jungle of dangers, focusing on the good needs more energy.