Outoa ulkopuolisuutta ja tuttuutta – Kirjavinkki paluumuuttajille

Tunnen itseni edelleen joskus oudoksi, liian rohkeaksi ja avoimeksi suomalaisissa tilanteissa. Yhtälailla tuntuu hyvin turvalliselta ja tutulta suomalaisen tapakulttuurin keskellä, vaikken olekaan kaikista asenteista ja olemisesta enää samaa mieltä kuin ennen lähtöäni – jos noita nyt merkillepanemiani asioita silloin edes huomasin. Ekstrovertti olen ollut aina, mutta ulkomaanvuodet toivat minuun jonkin selittämättömän lisän. Turtuukohan ulkopuolisuuden tunteeseen vai kasvaako sitä rohkeaksi sen vuoksi että hyväksyy sen itsessään?

Ulkomailta takaisin kotimaahaan paluumuutto on erikoinen tilanne: Samaan aikaan tuntuu sekä tutulta että vieraalta. Jokaisella lähtijällä ja palaajalla on oma tarinansa, mutta monet paluumuuttajat käyvät läpi samanlaisia haasteita sopeutumisessa.

Olipa mukavaa lukea Satu Rommin uunituoreesta kirjasta muiden suomalaisten paluumuuttajien kokemuksia, havaintoja ja tunteita Sadun oman paluupäiväkirjan lisäksi. Suosittelen lämpimästi tätä helppolukuista ja viihdyttävää kirjaa kaikille paluumuuttoa harkitseville.

Olen mukana kirjassa tarinallani ja vinkeillä, joiden itse koin helpottavan kovin kummallista, yksinäistä ja ulkopuolisuuden tunteen täyteistä paluutani maailmalta takaisin Suomeen.


I still sometimes feel myself weird in Finnish situations, too open and courageous. At the same time I feel safe and familiar, even I do not agree with all the familiar attitudes. I have always been an extrovert, but the years abroad changed me and added something to it. I wonder if it is possible to grown numb on the feeling of an outsider or does it turn into courage when you learn to accept it?

Moving back to home culture is a weird situation: You feel familiar and strange at the same time. Every mover has their own story but many go through the same kind of challenges.

It was heartwarming to read Satu Rommi’s brand new book, where she opens her own return diary and has collected stories from other return movers.

My story is included in the book with a couple of tips that I found useful during my return.