Luovuus = Äly hauskanpidossa

Jälleen ohjeistan ottamaan maalaushommiin alustan ja kerta toisensa jälkeen siivoan silppua lattioilta tai raaputan liimaa pöydältä. Usein myös ensimmäiseksi kotiin tullessani imuroin, jottei glitter tai slime-ainekset kulkeutuisi jaloissani ihan joka nurkkaan. Jep, meillä askarrellaan bigtime.

Lasten luovuuden salliminen on vanhemmalle työlästä, mutta siihen investoiminen kannattaa. Arvelisin että luovuus nousee yhä suurempaan arvoon tällä aivotyön aikakaudella, kun on siedettävä epäselvyyttä ja yhdisteltävä nopeasti uusia asioita.

Lasten luovuus lähtee askartelusta, mutta kehittyessään se on aikuisena kykyä ajatella asioita monelta eri kantilta ja yhdistellä aiheita, tilanteita ja tempoja sekä syy-seuraus -suhteita. Luovuus tuntuu joskus epäjärjestykseltä, koska se ei mene käytännön maailman mukaan lineaarisesti vaan toimii kuin laajemmalla taajuudella.

Minusta luovuus on älykkyyttä. Mielikuvitus on paitsi hauskaa, myös moraalin edellytys, sillä päättääkseen itsenäisesti “oikean” toimintatavan, ihmisen on kyettävä kuvittelemaan oman toimintansa seuraukset.


Once again I ask the kids to use a table cover and again I clean the floor from paper scrap or scrape glue from tables and chairs. Often I need to vacuum glitter or slime ingredients off the floors as the first thing when coming home. Yup, my kids are really into crafts.

It is sometimes arduous letting the kids use their creativity, but I think it pays off. Creativity is a great asset on this information and brain work era as we need to tolerate incoherence and make connections between new things fast.

When imagination and creativity is nurtured, I believe we are more capable of thinking from many different angles and combine ideas, situations and tempos plus understand the relation of causes and consequences better.

Creativity might feel like disorder, as it does not follow the linearic practical system but functions like on a larger frequency.
I regard creativity and imagination to be a form of intelligence. Imagination is not only fun, but also the base for all morals; To choose “the right thing to do”, you need to be able to imagine the consequences of your actions.