Life is to be lived, not planned

Kansainvälisten muuttojen siirtymisvaiheessa, kun hyvin moni elämän isoista asioista on avoimina, on helppo lipsahtaa ajattelemaan että pystyisi näkemään tulevaisuuteen.

Järjestettävien asioiden listalla ovat koulut, koti, työt sekä ajoneuvot – muuttokuormaa ja paperi- sekä virastohommia sen tarkemmin mainitsemattakaan. Vaikka arjen uudelleen paikalleen naulaaminen on työlästä mutta aktiivisuudessaan ja uutuudessaan hauskaakin, alkaa helposti ajatella, että vasta kun listan asiat on hoidettu ja ruksittu, elämä on kohdallaan. Sittenhän kaikki on järjestetty ja järjestyksessä kuin kynnetty ja istutettu kasvimaa. Että eipä muuta kuin elämään tuota järjestystä ja odottelemaan sadon kasvamista.

Totuus kuitenkin on että elämä on täydellisesti kohdallaan ihan koko ajan. Ei kannata odotella päivää, jolloin kaikki yhtäkkiä järjestyy. Aina tulee eteen jotakin odottamatonta tai ainakin suunnittelematonta. Tai sitten ei tule, varsinkaan jos sellaiseen on valmistautunut – eikä varsinkaan siinä muodossa kuin sitä odottaa. Kannattaa elää ja toimia tänään.

Elämä on pikemminkin kuin villi niitty: Koskaan tiedä milloin ja mihin kohtaan puhkeaa kaunis kukinto.

Movinglist  IMG_7735 (1)


During the transition phases of international moves, when many of the big things in life are still out in the open, it is easy to start thinking one can predict the future.

The list of things to sort out is long: Schools, home, routes and vehicles. Not to mention all paperwork and information handling. Even if setting up life again is a lot of work but actually quite much fun as it is active and new, its is easy to think that life will some how be perfectly together only as soon as the list is all ticked. Then life is all sorted and in order like a planned and planted garden, and all I need to do is to start living that order and perfection.

The truth is, however, that life is perfectly in place everyday. It is not worth spending anytime waiting, because the day when everything would magically fall into place will never happen. There is always something unexpected or unplanned around the corner. Or then there is not – at least not when you you are prepared to face it, in the form you expect it.

Life is more like a wild meadow: You never know when and where the next beautiful blossom will appear.