Working world in Finland, Holland and the USA

Yhdysvalloissa on välttämätöntä olla töissä, sillä muuten ei elä eikä pysy hengissä. Hollannissa on hyvä hoitaa työt reippaasti, jotta voi rahoittaa elämästä nauttimisensa pitkinä vapaa-ajan tunteina. Suomessa olisi suotavaa olla töissä, sillä yhteiskunta pyörii kahdeksasta viiteen -aikataululla ja ammatti määrittää paljon sitä kuka olet.

Suomalainen kertoo mielellään missä on töissä mutta ei sitä, mitä on saanut aikaan. Amerikkalainen kertoo mielellään kuinka pitkiä päiviä on viettänyt työpaikallaan ja minkälaista palautetta pomo on antanut. Hollantilainen juo mielellään lasin viiniä ja menee ajoissa nukkumaan.

Suomalainen kotiäiti on vanhempainvapaalla oleva myyntiassistentti. Yhdysvalloissa kotiäiti on myyntijohtajan rouva. Hollannissa kotiäiti on sellainen kaksi arkipäivää viikosta ja loput kolme päivää myyntipäällikkö.

Suomessa työ ei määrittele mitä ihminen on, sillä kaikki ovat omasta panoksestaan tai sen puuttumisesta huolimatta tasa-arvoisia. Yhdysvalloissa työpaikka määrittelee myös asuinpaikan, lasten koulut, ystävät sekä country clubin jossa käydään. Hollannissa kaikki voivat olla mitä huvittavat, sillä ihmiset ovat ensisijaisesti kiinnostuneita vain omista busineksistaan.


In the U.S., it is necessary to work to stay alive. In the Netherlands it is worth to do your work promptly to have some money to spend on the long hours of free time. In Finland it is advisable to work, as the society functions on an eight to five -schedule and your profession defines largely who you are.

A Finn likes to share information on where he works but is not so keen on telling about his accomplishments there. An American likes to tell about his long working hours and the feedback he got from his boss. A Dutchie rather drinks a glass of wine and goes early to bed.

A Finnish stay-at-home-mom is a Sales Assistant on a temporary maternity leave. An American stay-at-home-mom is Mrs. Sales Director. In Holland, a stay-at-home-mom is such for two days a week and the remaining three weekdays she is a Sales Manager.

In Finland, your work does not define what you are, because despite of one’s own contribution to own wellbeing or the lack of it, everybody is equal. In the States, your work defines also your area of living, children’s schools, friends and your country club. In the Netherlands everybody can be what ever the heck they want, as others do not concentrate on other peoples’ business.

4 thoughts on “Working world in Finland, Holland and the USA

  1. Mielenkiintoista! Taitaisin sopia parhaiten tuonne Hollantiin… 🙂 Paitsi tuota osa-aikaista myyntipäällikkyyttä – töihin kyllä haluan ennen pitkää palata mutta johtajaksi en tahtoisi.

    1. Haha! Hollantiin sopivat kaikki, sepä se heidän tarkoituksensakin taitaa olla ainakin Amsterdamissa.
      Aika aikaansa kutakin, eikö niin? Sitä sopii sinne mikä tilanne ja maa jalkojen alla kulloinkin on.

  2. Hollantilaisilla on kyllä asenne kohdillaan! Luulen, että viihtyisin hyvin Hollannissa, viihdynhän hyvin Saksassakin. Oletan, että ovat monessa asiassa samankaltaisia maita. Ja se vähäkin mitä Hollannissa on tullut matkustettua (asumme vain noin tunnin matkan päässä Hollannin rajalta) on vakuuttanut minut syvästi. Eniten ehkä arvostan Hollannin pyöräilykulttuuria. Opitko/opettelitko hollantia siellä asuessanne? Miten lasten kielitaito? Aiotteko ylläpitää sitä nyt Suomessa? Olisi kiva, jos jossain vaiheessa kirjoittelisit lasten kielitaidosta enemmän.

    1. Kiva että viihdyt Saksassa! Pyöräilykulttuuri on kyllä asia, jota mäkin todella arvostan ja jota on jo nyt ikävä vaikka nyt täällä Suomen lumikinoksissa pulkka onkin kivempi vaihtoehto. Opettelin hollantia juu ja tulen sillä auttavasti toimeen. Tokaluokkalaiseni ehti kansainvälisessä koulussa lukea 1,5vuotta hollantia ja on yhdessä olemmekin loistotiimi: Hän muistaa sanaston ja minä muodostan lauseet 🙂 Hollantia emme kyllä aio ylläpitää mutta lasten vahvinta kieltä englantia kyllä (puhuvat sitä keskenänsä). Kotona puhumme suomea ja ruotsia. Kiitos toiveesta -kielistä tulee juttua taas pian!

Comments are closed.