Hollannissa Sinterklaas tuo joululahjat jo 5.12.

In Holland, Christmas preparations start from Sint Maarten on 11th of November. When the evening dim falls, children walk from door to door singing particular Elf November (Eleventh November) songs and carrying paper lanterns that they have prepared themselves. In exchange they get candy and pepernoten, which are traditional small cookie buttons. Sint Maarten is my favorite of Dutch tradition in its simplistic and cute nature. It’s relaxed way of celebration represents something very Dutch to me.

After all the Sint Maarten candy is eaten, children know it is not long until Sinterklaas will arrive. Kids put their shoes, or traditionally clogs, in front of the fireplace every night hoping that they can find a small gift or treat in there when they wake up. This Christmas calendar type of tradition is merciful to parents, because the shoe is not meant to be filled every single morning.

Sinterklaas, who brings presents already on the 5th of December, is probably the predecessor of Santa Claus. He is a Spanish bishop, who arrives in The Netherlands by boat with Black Pete’s (Zwarte Pieten), hands out presents to nice people on the 5th of December and takes the not so nice ones with him to Spain (not a bad option either, huh?). Christmas, on the 24th and 25th of December is then dedicated to family dinner and going to church, in those families that go to church.

Sint Maarten2
Sint Maarten night.

Hollannissa joulunodotus alkaa marraskuun yhdennestätoista päivästä, jolloin juhlitaan Sint Maartenia eli pyhää Marttia. Lapset kiertävät illan hämärässä ovelta ovelle laulaen päivään kuuluvia lyhyitä lauluja ja kantaen itse valmistamiaan paperilyhtyjä. Palkakseen he saavat karkkia ja perinteisesti pepernoten -piparinappuloita. Sint Maarten on hollantilaisista juhlapyhistä söpöydessään ja konstailemattomuudessaan suosikkini. Sen rentoon viettotapaan kulminoituu jotakin hyvin hollantilaista.

Sint Maartenin jälkeen lapset tietävät, ettei Sinterklaasia tarvitse enää kauan odottaa. He laittavat iltaisin kenkänsä takan eteen tai eteiseen ja tarkistavat aamuisin onko Sinterklaas apulaisineen tiputtanut sinne pienen lahjan tai herkun. Tämä joulukalenterin esi-isä on hauska tapa, joka on armollinen vanhemmille, sillä kengästä ei ole tarkoitus ihan joka aamu löytyä mitään.

Sinterklaas, joka tuo lahjat jo 5.12. on luultavimmin Santa Clausin esi-isä. Hän on espanjalainen piispa, joka saapuu Hollantiin laivalla eräänlaisten tonttujen eli Mustien Petejen (Zwarte Piet) kanssa ja jakaa lahjat kilteille lapsille joulukuun viidennen iltana. Tuhmat henkilöt hän vie mukanaan Espanjaan (ei kovin huono vaihtoehto sekään!). Jouluaatto on siten täällä pyhitetty perheaterialle ja kirkossa käymiselle, niissä perheissä jossa se on tapana.

Sinterklaas and Zwarte Piet.
Sinterklaas and Zwarte Piet.

2 thoughts on “Hollannissa Sinterklaas tuo joululahjat jo 5.12.

    1. Kyllä he viettävät joulua mutta paljon rauhallisemmin, perheateriana ja kristuksen syntymäjuhlana. Kyllä ainakin joissakin perheissä kai lahjojakin vaihdetaan vielä mutta ilman kaikkea sitä joulupukkihässäkkää.

Comments are closed.