“Something own to do” tips for expat-spouses

 

WhatIdo-expatmom

Expat-puolison tehtävä on olla perheen joustava osa. Toimena on pitkälti arjen paikalleen laittaminen ja sen pyörittäminen sekä sosiaalisten suhteiden luominen, joissa on yhteensä hommaa helposti moneksi kuukaudeksi. Ainakin pienten lasten totuttaminen arkeen uudessa paikassa ilman turvaverkostoa käy jonkin aikaa ihan työstä, varsinkin silloin kun uutta arkea eletään uudella kielellä.

Monella kansainvälisellä expat-puolisolla ei siksi olekaan omaa työpaikkaa, vaan hänen arkikalenterinsa pyörii lasten koulun kalenterin mukaan, jolloin se parhaiten tukee paitsi lapsia myös työssäkäyvää puolisoa ja siten hänen työnantajaansa. Kun maata vaihdetaan määräajoin, puoliso tekee pitkää päivää ja kenties matkustaakin, on myös hyvin haasteellista löytää mielekkäitä töitä, jotka muotoutuisivat epävarmaan aikatauluun sekä menemisiin ja tulemisiin. Joissakin maissa on viisumisyistä vaikeakin noin vain ryhtyä ansiotyöhön. Moni expat-puoliso silti kaipaa mielekästä tekemistä, jotain omaa, vähintään kotihoidon ohelle lasten koulutuntien ajaksi ja tuskailee tämän yhtälön kanssa. Expat-puolisona onkin usein tuhannen taalan paikka tehdä jotakin, jota on aina halunnut tehdä, kun vain saisi jostakin kiinni.

Tässä muutama vinkki inspiraatioksi aloittamiseen. Aloittaminen, joka ei ole minulle(kaan) helppoa, on siitä hauska juttu että se väistämättä johtaa toiston kautta johonkin suurempaan.

 1. Urheile, kokeile uusia lajeja tai kouluttaudu ohjaajaksi.
  Expat-äideissä on paljon juoksijoita, joogaajia ja muita treenaajia.
 2. Kirjoita blogia / kirjaa / runoja / sukutarinaa / artikkeleita / sarjakuvaa.
  Bloginkaan aiheenhan ei aina tarvitse olla ulkomaanelämä vaan vaikka arkikeitokset, askartelu, eläintenhoito tai vaikka vitsit ja käpylehmät.
 3. Opiskele.
  Verkossa on paljon oppimateriaalia ihan ilmaiseksi. TED talkit ovat tosi koukuttavia ja edx.comista löytyy opintoja vaikka onnellisuustieteestä! Voihan sitä mennä vaikka kokkikurssillekin. Avoimessa yliopistossa voi monet perusopinnot suorittaa verkko-opintoina.
 4. Opeta Suomi-koulussa / lasten kerhoa / pianonsoittoa / suomenkieltä.
  Opettamistyön aikataulut sopivat usein hyvin oman perheen lasten aikatauluihin.
 5. Tee hyväntekeväisyys-/ vapaaehtoistyötä.
 6. Fiverr.com
  Fiverr-palvelu on sivusto, josta voi viidellä dollarilla ostaa jonkin palvelun. Sinne voi perustaa vaikka “Lähetän postikortin kotimaastani” -palvelun, joka ei katso aikaa eikä paikkaa.
 7. Perusta etsy-kauppa.
  Kaivele muistista esiin lapsuutesi tai nuoruutesi käsityöharrastus: ompelu, virkkaus, skräppäys, korujen punonta, taiteet tms. ja perusta kauppa etsy.com -sivustolle. Otapa vaikka ystäväni kaupasta vinkkiä: Draw-a-string.
 8. Pyydä päästä oppipojaksi/ auttelemaan johonkin, joka on aina kiinnostanut. Sisustussuunnittelu, kukkien sitominen, kahvila, autokorjaamo…Vaikka et saisi palkkaa, opit varmasti jotakin ja saat verkostoa.

T he job of an expat-spouse is to be the flexible part of the family. The tasks consist of setting the everyday life in place, keeping it running and establishing social connections. Might sound simple but this keeps one busy for months in a new place. At least getting small children used to new life in a new place without social help network is a job, especially when it requires a new language.

That is why trailing spouses seldom have jobs of their own but their schedule runs along the kids’ school calendar. That way the role supports the kids and the working spouse (and therefore also the employer) the best. It is challenging to find a job with the set of regular moves, spouses long working hours and maybe travels too, plus kid’s school agenda and holidays. In some countries the working permits can also form a hindrance. Many expat spouses still crave for something of their own to do along the housework and kid’s program, but do not know where to start.

Here are some ideas for inspiration. Starting is often the hardest, at least for me, but it is very rewarding as it usually always leads to something bigger and more interesting after some repetition.

 1. Sports.
  Exercise, try new disciplines or train to be an istructor even. Many expat-moms are runners, yogis and other wise fit.
 2. Write a blog / a book / poems / your family story / articles / cartoons
  The subject of your blog does not have to be travels, it can be cooking, crafts, animals, jokes or pinecones even.
 3. Study
  The www is full of free learning material. TED talks are very addictive and you can even study happiness in edx.com. Why not take a cooking class? The local language is always an interesting study too!
 4. Teach your native language / kids camp / piano playing / sewing
  We all have something we can teach to others! Teaching is very popular among trailing spouses as it usually fits well the school schedules.
 5. Volunteer / Do charity work
 6. Fiverr.com
  Fiverr is a service where you can buy a piece of somebody’s work with just 5 dollars. You can set up a “I will send you a postcard from Amsterdam” service for example, which is not dependable on time zones or schedules.
 7. Set up an etsy shop
  If you can do something with your hands; sewing, crafts, jewelry, scrapbooks, cards, art, why not let other see and buy your work through Etsy.com? Here is a good example of a nice shop: Draw-a-string.
 8. Ask to be an apprentice / help in something you have always had a bit of interest in. Interior design, flower shop, cafe-bakery, car repair, real estate agent… Even if you could not be paid, you will get experience and network.

9 thoughts on ““Something own to do” tips for expat-spouses

 1. Hyvia vinkkeja, kiitos! Niin se tosiaan usein on, etta kun vain aloittaa, ei koskaan tieda minne tie vie. Itse aloitin blogin, tykkasin kirjoittaa sita, keksin hakea Avoimen kirjoittajaopintoihin ja nyt kiinnostaisi jo sanataideohjaus… Samoin kavin auttamassa Suomi-koulua myyjaisissa, sain oman ryhman, nyt olen perustamassa uutta ja aloitan kohta vapaaehtoisena opetussuunnitelmaprojektin, joka onkin oman alani kokemusta. Todella pienia toita nama ovat, mutta toisaalta joustavia ja osin kannettavia. Eli juuri sopivia. Ja jos joskus haen isompaa duunia, ei ole cv:ssa liian pitkia aukkoja. Uskon, etta aktiivisuus kannattaa. Ainakin siita saa hyvan fiiliksen ja tunteen siita, etta on matkalla jonnekin.

  1. Todellakin Aino, todellakin! Sinäpä oletkin ässä-esimerkki toiminnasta tässä haastavassa expat-puolison roolissa. Kuulostaa upealta polulta jo ihan noinkin vaikkei ole CV:seen vielä edes listattu!

  1. Kiva kuulla että vinkeistä on moneksi. Kiva blogi sinulla! Kiitos haasteesta, olenkin vastannut siihen jo, vaikka sinun kysymyksesi olivatkin vähän erilaiset tietysti tämän haasteen luonteen mukaan. Tästä löydät mun haastevastaukseni http://wp.me/p6OJpF-nt Hauskaa viikkoa sinnekin!

 2. Hyvä kirjoitus – taas! Suomi-koulu ja blogintynkä mullakin jo plakkarissa, mutta juuri nyt ei tahdo aika ja jaksaminen riittää siihenkään vähään. Onneksi on tämä Blogistan ja vertaistuki, on lohdullista huomata, että muutkin painiskelevat samojen haasteiden kanssa.

  1. Ymmärrän hyvin mitä tarkoitat. Joskus tulee henkinen jaksaminen eteen ja myös ajanpuute kun tässä hommassa työnmäärä vaihtelee välillä kovasti laidasta laitaan.

 3. Blogi on mahtava juttu, mutta niin on myös yrittäjyys. En tiedä luokitellaanko mua expat-puolisoksi, koska asumme miehen kotimaassa ainakin nyt tässä vaiheessa. Mutta perustin joka tapauksessa toiminimen Ranskaan, mikä on ollut jännää, vaativaa ja ammatillisesti tosi antoisaa. Haluan ajatella isommin pelkän “ajanvietteen” sijaan, käyttää taitojani.

  1. Hienoa ja rohkeaa! Kaikkien ulkomaanpuolisoiden tilanne, mahdollisuudet ja tahtotilakin on tietysti erilainen riippuen esim. turvaverkostosta, erilaisen ympäristön vaativuudesta tai komennuksen kestosta. Hienoa on että ihmiset uskaltavat tehdä niin kuin sydän sanoo, mitä se sitten onkin!

 4. Kiitos hyvistä vinkeistä! Ja aivan erinomaisesta blogista – arkistoista löytyy pohdittavaa vasta blogisi löytäneelle vielä pitkään. Muutimme juuri Etelä-Amerikkaan – expat-vuodet muotoutuvat luultavasti melko toisenlaisiksi kuin miksi moni sellaiset mieltää, sillä muihin expatteihin asuinpaikassamme ei törmää. Suomi-kouluakaan ei tietenkään ole, mutta lapset opiskelevat aidinkielta Kulkuri-koulussa. Ajattelisin että tämä on positiivistakin; expat-kuplassa elämisestä ei ole pelkoa. Kunhan lapset ovat asettuneet kouluihin ja päivähoitoon ja minulla on aamupäivisin ns. omaa aikaa ajattelin alkaa lukea kaikkia niitä kirjoja, joita en ole viime vuosina ehtinyt lukea. Elisa.kirjan löysin jo ennen muuttoa ja se on juuri niin erinomainen kuin kirjoitit.

Comments are closed.