What do the Finns and the Dutch have in common?

Hollantilaisuuden ja suomalaisuuden stereotypioissa on yllättävän paljon samaa. Varmasti jo maantieteellinen sijaintimme Pohjois-Euroopan karskissa ilmastossa on vaikuttanut kansojemme laatuun, mutta joskus tuntuu, että hollantilainen tyyli on lähempänä suomalaista kuin muiden pohjoismaalaisten.

 1. Kahvinjuonti ja sillinsyönti

Suomalaiset juovat maailmassa eniten kahvia. Alankomaat on kahvinjuontimaana myös kärkiryteikössä eikä sillä ole mitään tekemistä coffee shopien kanssa. Suomalaisten kahvi tuodaan muuten suurimmaksi osaksi Hollannista.

Silli eri muodoissaan kuuluu suomalaiseen ruokapöytään arjesta juhlaan. Hollantilainen syö silliä erityisesti kesäaikaan. Silloin vähintään sipulilla höystetty kokonainen suolasilli heitetään pyrstöstä kiinni pitäen suoraan kitaan.

 1. Tarkkuus rahasta

Hollantilainen ei ole turhantarkka, paitsi rahasta. Joskus mietin edesauttoiko tämä seikka tämän kansan kehitystä ylivertaiseksi kauppamahdiksi vai kasvoiko kansa kaupan kautta tarkaksi rahasta? En kuitenkaan suosittelisi aloittamaan hollantilaisen kanssa keskustelua mistään, mihin liittyy raha.

Suomalaisen rahantarkkuuden ajattelen seuraukseksi siitä, että rationaalisuus on vahva arvo, eikä meillä suurempia rikkauksia ole yhdessä kasassa koskaan nähtykään. Sehän nyt vaan on tyhmää maksaa mämmistä V-kaupassa liikaa kun P-kaupassa se on supertarjouksessa.

 1. Suorapuheisuus

Hollantilaisia pidetään hyvin suorapuheisina, kuten suomalaisiakin.

Suomalainen sanoo vain asioita, joita tarkoittaa, ja se voi kuulostaa kovin suoralta. Hän ei fundeeraa ääneen ja diskuteeraa, vaan miettii päässään asiat valmiiksi ja sanoo vasta sitten. Suomalaisen sanaan voi luottaa, sillä perustelut ovat useimmiten kyllä olemassa vaikkei niitä kuule. Suomalaisen on vaikea ymmärtää että joku puhuu lämpimikseen asioita, joiden takana ei enää huomenna voi seisoa.

Hollantilainen on itsevarma, itsenäinen toimija, joka keskittyy omaan tekemiseensä eikä niinkään ole kiinnostunut muiden puuhista. Hän antaa kanssaihmisten olla sellaisia kuin ovat, joten on itsekin sellainen kuin on ja sanoo sanottavansa. Tähän luulisin myös tämän uskomattoman suvaitsevaisuuden pohjaavan.

Hollannissa naapuri tulee soittamaan ovikelloa heti kun edes epäilee sen muotoutuvan aiheelliseksi. Hän kertoo anteeksipyytelemättä lasten rallin häiritsevän hiljaista hetkeään ja vaikka asiasta oltaisi eri mieltäkin, seuraavana aamuna voidaan vaihtaa kuulumiset normaaliin tapaan pyörätelineellä.

 1. Sää ei estä ulkoilua

Suomessa ulkoillaan päivittäin kesät talvet ja jo pikkulapset osaavat pukea kerroksia toppahaalarin alle tai kuravaatteita sen päälle. Pipoa ja hansikkaita käyttävät syksystä kevääseen kaikki vauvasta vaariin. Ulkoilu on vain varustekysymys eikä Suomessa ulkoillessa kenelläkään yleensä olekaan kylmä vaikka pakkasta olisi parikymmentä astetta.

Hollantilainenkaan ei pelkää kylmää, märkää eikä viimaa, mutta vaikka sää ei ole syy olla menemättä ulos se ei myöskään ole syy panostaa varusteisiin. Kylmän annetaan tarkoituksella karaista ja vauvatkin viilettävät pyöräistuimissaan ilman hattua tai käsineitä vaikka asteet painuvat lähelle nollaa.

Kun suomalainen nauttii kotinsa lämmöstä talvipakkasillakin t-paitasillaan, Hollannissa sisätiloissa kasvatetaan luonnetta seitsemässätoista asteessa. Liittyneekö se sitten karaisuun vai tuohon rahantarkkuuteen.


The Dutch and the Finns have surprisingly lot in common. Of course already the geographical location of the countries in the brisk climate of northern Europe has influenced the nature of the nations but sometimes I feel us Finns have more in common with the Dutch than the other Nordic nations.

 1. Drinking coffee and eating herring

The Finns drink the most coffee per capita in the world. The Netherlands is not far behind and that has nothing to do with the coffee shops. By the way, most of the coffee drunk in Finland is brought from Holland.

Herring belongs strongly to Finnish traditional cuisine as well as to Dutch. Finns eat herring all year round and the Dutch eat it especially during summer. The Dutch habit is to stick an entire salty fish seasoned with at least onion into your mouth.

 1. Parsimony

The Dutch are not really fussy about anything, except money. Sometimes I wonder if this quality helped the nation grow to be the trading specialists or if the trading experience made the nation so conscious about money. Anyway, I would not necessarily advice starting a conversation about money in Holland.

The Finns are precise about money too. I think it is a consequence of rationality being valued so strongly. A Finn thinks it is just dumb to pay even ten cents more from something that costs less on the other side of the city. And dumb is the last thing a Finn wants to be.

 1. Bluntness

People usually consider the Dutch quite blunt, just as Finns too. A Finn only says things he means and it can sound a little straight. He does not ponder out loud and discuss, but thinks things though in his head and states his words after that. You can rely on the words of a Finn as there is usually a rationale behind even if you don’t hear it. A Finn has a hard time understanding how somebody can blabber things he will not stand behind tomorrow.

A Dutch person is a confident and independent operative, who concentrates in his own doings and is not really interested in what the others are up to. He lets others be like they are and is then just as he is himself too. This is what I suppose the unbelievable tolerance bases on, too.

In Amsterdam, a neighbor rings your doorbell the second he even assumes the situation needs a word. He will unapologetically explain that your kids need to be quiet for him to start his meditation. Even if there would be some disagreement, the next morning you can chat to him on the bike stand just like any other morning.

 1. The weather is not a reason not to go out

In Finland, outside air is consumed on a daily basis through summers and winters. Even small children can dress accordingly and put more layers underneath their overalls on a colder day or wear waterproof pants on a rainy day. Everybody wears a hat and gloves. Going out is only a matter of gear and in Finland people are not usually cold as there is right kind of clothing available.

The Dutch, like the Finns, are not afraid of cold, wet or draught, but even if the weather is not a reason to not go outside, it is not a reason to invest in clothing either. The cold is used for hardening a person and even babies hurtle on their bike seats without hats or mittens in almost freezing temperatures.

As a Finn enjoys the warmth of his home wearing a t-shirt even if it is minus twenty (-4F) outside, in Holland the seventeen degree (62F) inside air of a home is used for growing stronger characters.

10 thoughts on “What do the Finns and the Dutch have in common?

 1. Osuvia pointteja 🙂 Vaihtarivuotena yksi parhaista ystävistäni oli hollantilainen ja monesti puhuttiin siitä, kuinka suomalaiset ja hollantilaiset ovat yllättävän samanlaisia. Eroina jäi mieleen ainakin tuo suvaitsevaisuus, Suomessahan se ei toteudu kun taas Hollannissa ollaan ihan täysin eri levelillä suvaitsevaisuuden suhteen. Toinen suuri ero oli se, että hollantilaiset eivät piittaa säännöistä, eli tekevät tasan oman mielensä mukaan. Suomessahan taas noudatetaan jokaista lakia ja säännöstä pilkuntarkasti ja naapuri tarkkailee toista tässä. Kirjoita joskus eroista, mitä sinulle on tullut mieleen!

  1. Todellakin totta! Suomessa on helppoa toimia: Noudattaa vaan tarkasti kaikkia sääntöjä niin hyvin kotoutuu. Hollantilaiset piittaavat todellakin vähemmän säännöistä mutta mielestäni kuitenkin aika paljon enemmän kuin Eteläeuroopassa tai Yhdysvalloissa on tapana.

 2. Kylläpä sinä nopsaan olet havainnut hollantilaiset maamerkit. Allekirjoitan kaikki. Itse asuin 11 vuotta Amsterdamissa; tosin työskelin matkahommissa reissaten Eurooppaa ristiin rastiin, työympäristö oli enemmän kuin kansainvälinen ja siippa asui Münchenissä. Tarvitsin todellakin enemmän aikaa kaiken tämän todetakseni. On se vaan niin ihanaa tutustua eri maihin ja niiden kulttuuriin ja tapoihin.

  1. Kiitos Leena! Niin minustakin on ihana tutustua eri kulttuureihin ja maassa asumalla niihin pääsee niin paljon syvemmälle kuin pitkälläkään lomamatkalla. Vaikkei silti tietenkään ikinä ihan paikalliseksi asti.

 3. Usein on tullut pidettyä hollantilaisia tylyinä. “Oho, olipa tokaisu”. Yritän tulkita jatkossa suorapuheisuutena – tuntuu vähemmän tylyltä 🙂 Miten siellä muuten vastataan tervehdyksiin? Olen täällä Etelä-Afrikassa ajatellut, että afrikaanereiden (joilla monesti vahva Hollanti-side) “no complaints” -vastaus “mitää kuuluu” -kysymykseen on niin lähellä suomalaista “ei valittamista” -vastaukseen.

  1. Haha! Hauska tuo no complaints. En ole kuullut että täällä vastattaisi noin vaan enemmänkin Mitä kuuluu?-Hyvää. -akselia. Se voi tosin johtua vielä vähän jalkapuolesta kielitaidostani, jolla en vielä ymmärrä sävyjä ja slangia.

 4. Olin vuosia sitten viikonloppuhollantilainen miehen työn takia. Täytyy sanoa, että tipahti leuka useasti alas hollantilaisten suoruuden takia. Kerran mm. saatiin huonekalukaupassa kuulla olevamme ihan turhaan tilaamamme ruokapöytää perään kyselemässä kolmen kuukauden odottelun ja radiohiljaisuuden jälkeen. 15 minuuttia myöhemmin myyjän kollega tokaisi, että ellemme halua odottaa toista kolmea kuukautta, voimme ottaa näytekappaleen. Eipä siis oltu turhaan sen perään kyselemässä, mutta kohtelu jäi ärsyttämään, kotiinkuljetuskokemuksista puhumattakaan. Tsemppiä vaikka kuulutkin jo hyvin sinne kotiutuneen!

  1. Voi kurja kuinka huonoa palvelua saitte osaksenne! Kyllä minäkin, Yhdysvalloissa asumisen jälkeen varsinkin, huomasin ettei palvelutilanteet mene asenteeltaan aina nappiin mutta en ole kyllä kovin huonoakaan palvelua onneksi kohdannut.

Comments are closed.