Fall – Autumn – Syksy – Höst – Herfst

Syysmaisema

Autumn is my favorite season. Even if I am not a teacher, autumn is the start of a year for me. Maybe it has something to do with the fact that the two latest moves of our family have happened at late summer. As the battle against the moving boxes has ended, autumn has coloured of our new life. Autumn means new and represents action.

For a person with pollen allergy, the crisp weather and nature’s beautiful colours are much more pleasant than the spring sun. I feel very much alive in the autumn winds. And I actually like raking too.

Autumn foliage is a wonderful thing to follow. How restfully and effortlessly the trees give up their leaves. And with such a symphony of colours! A tree does not struggle and think about its loss. It knows that there is a spring of buds ahead. Old leaves need to make space for new leaves to form. In between there is a period of rest in all greyness.

Maybe autumn is the start and spring something else then. And maybe everything starts from letting go rather than from a bud.

Syystuuli


Syksy on vuodenajoista minulle rakkain. Vaikken olekaan opettaja, minulle vuosi alkaa syksystä. Ehkä se johtuu siitä, että viimeiset kaksi muuttoamme ovat ajoittuneet loppukesään. Aina kun laatikot on saatu purettua, on syksy jo värittänyt uuden arkemme alkua. Syksy siis tarkoittaa uutta ja se edustaa toimintaa.

Syksyn kirpeät säät ja luonnon kauniit värit ovat varsinkin siitepölyallergikolle mieluisammat kuin kevään aurinko. Syksyn tuulessa tuntee olevansa elossa. Ja sitä paitsi pidän haravoinnista.

Ruskaa on upeaa seurata. Kuinka rauhassa ja vaivatta puut laskevat irti lehdistään. Ja millä värien ilolla ne sen tekevätkään! Puu ei rimpuile ja mieti mitä menettää. Se tietää, että edessä on silmujen kevät. Uusille lehdille ei ole tilaa ellei vanhoista laske irti ja välissä vähän lepää harmaana.

Ehkä syksy onkin alku ja kevät puoliväli. Ja ehkeivät alut olekaan nuppuja vaan irtipäästämisiä.

Syyspuu2

2 thoughts on “Fall – Autumn – Syksy – Höst – Herfst

  1. Spring and autumn are seasons of change, which is probably why I enjoy them both more than summer and winter. Maybe it’s because I’m so restless myself and don’t like things to stay the same too long! 😉

    1. That’s a good point! Sometimes it is easier to enjoy something that is a little in-between. I personally like the fact that there are seasons in Holland. Even if perfect weather all-year-round would be convenient, it might be a little boring.

Comments are closed.