Ystäväni kolmas kulttuuri – My friend’s Barcelona

Vietin viikonlopun ystäväni seurassa Barcelonan katuja kävellen.

I spent a weekend walking the streets of Barcelona with a friend.

Barcelona Tibidabo2
The view from Tibidabo mountain to the city

Barcelona Tibidabo FuniCrema Catalana

Ystäväni on kasvanut kulttuurien välissä, ei isänsä tai äitinsä kulttuurin keskellä. Hän on yhtä paljon kotoisin Barcelonasta kuin Tampereeltakin. Olemme tunteneet toisemme kaksikymmentä vuotta, mutten koskaan ennen ole käynyt hänen toisessa lapsuudenmaisemassaan Barcelonassa ja erityisesti Sarrian kaupunginosassa. Nyt kävimme yhdessä myös niissä leikkipaikoissa, jotka tuntuivat hänestä pienemmiltä kuin aikaisemmin.

My friend has grown up in between cultures, not in her mother’s or father’s culture. She is as much from Barcelona, Spain as she is from Tampere, Finland. We have known each other for twenty years but I have never before visited her childhood neighbourhoods in Barcelona, especially Sarria. Now we wandered together on those playgrounds that seemed to her a lot smaller than before.

Barcelona talo

Barcelona Katalonia

 

Barcelona Bormuth

Nyt kun itse kasvatan lapsiani kulttuurien välissä monella kielellä, tunnistan ystävästäni kolmannen kulttuurin vaikutuksen: Nopea sosiaalinen kyvykkyys, kielitaito, laaja mutta myös syvä ystäväpiiri. Vahva ympäristöstä riippumaton identiteetti, vaikka paljon rakkaita ja ainutlaatuisia muistoja monesta paikasta. Myös vaikeus ajatella asuvansa pysyvästi missään ja samalla kyky asua ihan missä tahansa.

Now that I myself am raising my children in between cultures in many languages, I recognise the long effect of third culture in my friend too: Fast and smooth social skills, languages, broad but also deep circle of friends. Strong identity that is not very much tied to any surroundings, yet dear and special memories from various places. Also the difficulty of settling anywhere for good but the ability to live anywhere at the same time.

Sagrada Familia Barcelona Gaudi2

Barcelona Sarria

Barcelona Pi

Barcelona on persoonallinen, hillitty ja samassa paikassa kuin ennenkin, kuulemma. Vaikka pian se saattaakin olla Kataloniassa, eikä enää Espanjassa. Tampere taitaa silti pysyä Suomessa.

Barcelona is very individual as a city. It is also somehow discreet yet visually interesting. It is still where is used to be, I hear. Even if it might soon be in the country of Catalonia rather than Spain. I guess Tampere still remains in Finland.

Barcelona Catalonia