Life is a succession of lessons that need to be lived to be understood

Aikuisuus on ovela rooli: Se hiipii hitaasti lähietäisyydelle ja hyökkää sitten yhtäkkiä kimppuun. Eräänä aamuna peilistä katsookin aikuinen, sellainen täti-ihminen, vaikka kuinka pukeutuisi trendikkäästi tai laittaisi tukkansa ojoon vielä ilman mummopapiljotteja.
Tulee tilanteita, jolloin huomaat toisten kuuntelevan sinua siksi, että näytät jo sellaiselta joka tietää. Jonka pitäisi tietää. Yhtäkkiä oletkin niiden puolella pöytää, joiden neuvoissa odotetaan olevan sisältöä. Joiden odotetaan hallitsevan, hillitsevän, käyttäytyvän ja palkitsevan. Olevan esimerkkinä.

Joskus kuitenkin tekisi mieli opettaa painokkaasti jo lapsillekin, että aikuisenkin sisällä on vain ihminen, ihan samanlainen kuin lapsenkin sisällä. Aikuinen on vain oppinut osaamaan, pärjäämään ja olemaan. Eikä sitä kuitenkaan kukaan osaa. Ei elämää voi osata, eikä tarvitse.
Ja miksei lapselle sitä voisi opettaakin?

Ja kai sitä sitten papiljottipäisenä, mummouden hyökätessä kimppuun, sisäistää että viisaampaa oikeastaan onkin kysyä kuin vastata?

Otsikon sananpätkä: Emerson. Kuva: Van Gogh

Adulthood is a sneaky role: It tiptoes slowly to close quarters and then suddenly jumps on you. One day the person looking at you from a mirror is a grownup, a matron-like lady no matter how trendy you would care to dress or how you could do your hair without hair rollers.
You face situations, where people listen to you because you look like one who knows. Who should know. Suddenly you are on the side of those whose answers have content. The ones expected to master and administer, control, behave and reward. The example ones.

Sometimes I feel the need to emphatically teach kids that there is just a human inside an adult too, just like there is inside a child. A grownup has just learned to can, cope and behave. And still cannot as life cannot be mastered, and there is no need to, either.
And why not teach it to kids, too?

And maybe by the time you need the rollers for your hair, as granny hood has jumped on you, you have digested that it is actually wiser to ask rather than answer?

The headline’s quote by Emerson. Picture by Van Gogh

4 thoughts on “Life is a succession of lessons that need to be lived to be understood

  1. Mahtavan hyvä kirjoitus! Mulla on ollut samat mietteet tässä pari vuotta (täytän tänä vuonna 41v) – olen huomannut että jotenkin salaa, huomaamattani, olen muuttunut aikuiseksi.

  2. Mahtavan hyvä kirjoitus! Mulla on ollut samat mietteet tässä pari vuotta (täytän tänä vuonna 41v) – olen huomannut että jotenkin salaa, huomaamattani, olen muuttunut aikuiseksi.

Comments are closed.