The best place in the world travels with you

I am often asked which place I like better: Amsterdam or my previous home towm Louisville, KY.

The question is very hard to answer and therefore I usually just list the best things of both somewhat different worlds. I like the urban culture in Amsterdam. The vivid and colorful, very international and tolerant atmosphere, where everything and everybody works in cooperation. I adore the active lifestyle, the cycling and the fact that I can pop in to a museum or an event of any kind anytime.

From Kentucky I mostly miss the warmth of people and the weather. The general almost tangible friendliness and the relaxed social skills of people. The light and the magical blue colour of the sky. Also the massive rain which is always warm (so Elvis was wrong!) and the earthshaking thunderstorms that put you in perspective.

In all the places, including Finland, the best things are the friends and loved-ones.

One of my friends, who has lived in eight different countries in various continents confirmed my thoughts: It is almost impossible to compare places. There is something good in every place and usually always something not so easy to digest, too. Your own changing life situation complicates the comparing, as life is very different with small babies, bigger independent kids or kids who are yet but a sparkle in daddy’s eyes. Your own health or worries of your left behind family for example, might cast an unjustified shadow to your perception of life in some place.
The functionality of everyday life, like a long or short commute from home to work or choice of your kids’ school, can have an effect on the perception too.

The most weight on the scale, however, is your own attitude. If you were constantly expecting the surroundings to solve your unhappiness in your motherland, you will probably be unhappy anywhere if you do not change your attitude. Because in all places, in all people, you will eventually just meet with yourself.

Sannankupla_Amsterdamcanal
Amsterdam

Minulta kysytään usein kummasta tykkään enemmän: Amsterdamista vai entisestä kotikaupungistani Louisvillestä Kentuckyssa.

En osaa vastata kysymykseen muuten, kuin kertomalla parhaat palat molemmista. Amsterdamissa pidän kaupunkikulttuurista. Vilkkaasta ja värikkäästä, hyvin kansainvälisestä ja suvaitsevaisesta tunnelmasta, jossa kaikki toimivat kuin ihmeen kaupalla yhteen. Pidän aktiivisesta elämäntavasta, pyöräilystä, ja siitä että milloin tahansa voi piipahtaa tutustumaan taiteeseen, tieteeseen tai johonkin uuteen ilmiöön.

Kentuckystä kaipaan eniten ihmisten lämpöä ja säätä. Yleistä käsin kosketeltavaa ystävällisyyttä ja rentoa sosiaalista taitoa. Valoa ja taivaan taianomaista sineä sekä rankkasadetta, joka ei ole koskaan kylmää (siinä Elvis oli väärässä!) sekä koko maailmaa järisyttävää ukkosta.

Kaikissa paikoissa, Suomi mukaan luettuna, parasta ovat ystävät ja rakkaat.

Eräs ystäväni, joka on asunut kahdeksassa eri paikassa ympäri maailmaa, vahvisti minulle, että asuinmaiden vertaaminen keskenään on miltei mahdotonta. Kaikissa paikoissa on jotakin hyvää ja jotakin, jota on vaikeampi kohdata. Vertailua vaikeuttaa oman elämäntilanteen vaihtelu: Ovatko lapset pieniä, suuria vai vasta pilvenreunalla. Oletko itse terve tai onko vaikka kotimaahan jääneellä perheellä suuria huolia. Viihtyvyyteen vaikuttaa paljon myös arjen järjestelyjen toimivuus kuten vaikka kodin sijainti suhteessa työpaikkaan tai kouluvalinta.

Eniten painoarvoa on kuitenkin omalla asenteella. Jos odotat kotimaassa ympäristön ratkaisevan tyytymättömyytesi, olet luultavasti tyytymätön missä tahansa muuallakin ellet muuta asennettasi, sillä kaikissa paikoissa, kaikissa ihmisissä, kohtaat lopulta aina vain itsesi.

Louisville_Ohioriver
Ohio-river, Louisville, KY overlooking Jeffersontown, IN