August déjà vu

Kesäreissujemme jälkeen vietämme lasten kanssa muutamia leppoisia kotipäiviä ennen koulunalkua. Lounastamme kaupungilla, katselemme kanaalien elämää ja leikimme puistoissa. Olemme vielä irti.

Elokuussa Amsterdam on leppoisa, jos ei tarvitse jonottaa museoihin sisään. Sää on lämmin ja merellisen kostea, ihmiselle juuri sopiva. Turisteja on kaikkialla ja paikalliset lapsiperheet palailevat kaupunkiin koulujen aloitellessa lukuvuosiaan. Kaupunki on vilkas mutta lomatunnelman voi aistia jokaisen kanaalin varrella, puistoissa ja terasseilla.

Vondelparkin Groot Melkhuis (suuri maitotalo) -leikkipuistossa muistan viime vuoden elokuun, jolloin leikimme siellä ensi kerran juuri Amsterdamiin muutettuamme. Tässä viehättävässä puistossa aikuiset voivat lounastaa tai juoda vaikka lasillisen kuohuviiniä lasten leikkiessä hiekkapohjaisella alueella. Vuosi sitten ihastelin kansainvälistä ilmapiiriä, kaikkia ympäriltä kuuluvia kieliä sekä hollantilaisia itsenäisiä lapsia jotka saivat vapaasti kulkea ympäri puistoa ja selvittää itse omat ristiriitansa. Oli ihmeellisen vapauttavaa kun lasten ei tarvinnut koko ajan olla käsivarren etäisyydellä minusta kuten Yhdysvalloissa.
Muistan kuinka tämä puisto tuntui löydöltä. Nyt me tunnemme jo sen jokaisen keinun ja kiipeilytelineen.

Ensimmäinen vuosi uudessa maassa menee tottuessa. Toisena asuinvuotena tunnelmissa, juhlapyhissä ja vuodenajoissa voi olla täysillä suunnitellen mukana kun tietää mitä odottaa. Mielessä on jo muistijälki itsestä niiden keskellä. Toisena vuonna ennalta-arvattavuus vähentää ponnistelua mutta myös sokeuttaa. Enää ei aisti ympäristöään kovin tarkasti vaikka löydettävää riittäisi vielä vaikka loppuelämäksi.

Sannankupla Amsterdam canals


After all our summer trips I am spending a few slow days at home with the kids before school start. We have lunch in the city, watch life by the canals and play in parks. We are still loose.

Amsterdam is relaxed in August, if you don’t need to see museums and stand in the hour-long queues. The weather is warm and mildly humid, just perfect for a human. There are tourists everywhere and the local families start returning to the city for school start. The city is at it’s liveliest but holiday spirit can still be sensed all around by the canals, parks and terraces.

The Groot Melkhuis (big milk house) playground in Vondelpark takes me back in time to August last year. We played there for the first time after just having moved to Amsterdam. I marveled the true international atmosphere, all the various languages I heard and the Dutch independent kids, who were allowed everywhere by themselves and solved their disputes among kids. It was strangely liberating that my children did not need to be as tightly supervised as I was used to in the US.
I remember how this park felt like a discovery. Now we are familiar with every swing and monkey bar of it.

The first year in a new country is spent in familiarization. The second year makes it possible to truly participate in the national holidays and seasons as now I already know what to expect. On the second year, the predictability cuts out the endeavor but it also makes one blinder. I do not sense my surroundings so sharply anymore even if I know there are things to find for the rest of my life if I wanted to.

Sannankupla DePijp

4 thoughts on “August déjà vu

 1. Niin samoissa tunnelmissa jälleen! Tosin itse huomasin oman havaintokykyni olevan täällä herkimmillään ensimmäisten viikkojen pahimman kulttuurishokin aikana. Aika nopeasti siirryin tarkkailusta selviytymiseen enkä muutaman ensimmäisen kuukauden jälkeen enää osannut nähdä ympäristöni uusia ja outoja elementtejä, kaikki alkoi tuntua jotenkin laimean tutulta – vaikka oikeasti ei sitä tietysti ollutkaan. Vaikka ekat viikot täällä olivat kaikkinensa aika kamalia on välillä silti vähän ikävä sitä tarkkuutta millä kaiken täällä uudessa maassa hetken näin!

  Lohduttavaa on kuitenkin elää täällä nyt tätä tarkalleen eilen alkanutta toista vuotta. Tietää mitä odottaa: koulun erilaisia tempauksia, vuodenvaihdetta kohti viilenevää säätä, ja niin edelleen.

  1. Minäkin rakastan sitä ihanaa “kuin olisi tarkemmat silmälasit päässä” -aikaa juuri uuteen paikkaan saavuttua. Ja samalla toki se on kaikkein väsyttävintä kun edes ruokakaupassa ei pysty käymään automaattiohjauksella, saati löytämään reittejä tai arvioimaan etäisyyksiä ja siirtymäaikoja.
   Onnea toiseen vuoteen teillekin!
   Noita vuodentakaisia fiiliksiäni muuten löytyy näistä:
   https://sannankupla.com/2014/08/07/satunnaisia-ensivaikutelmia-random-first-impressions/
   https://sannankupla.com/2014/09/25/ohikulkija-passer-by/

 2. Hi Sanna! I can’t ever seem to leave a comment…but I have so enjoyed your posts this summer! This one and the one about summer holidays in Finland have been my favorite so far! Enjoy rest of what’s left and see you soon rupali

  draw-a-string: handcrafted fabric bags & gifts for kidsvisit us online at http://www.etsy.com/shop/drawastring

  1. Thanks so much for your comment, nice to hear!
   And thanks for the link to your supercute business. Now I see what you have been doing during the school hours. Love it!
   See you soon!

Comments are closed.