Interesting things about Amsterdam and the Dutch – Hiusgeeliä ja kolme pusua

You probably knew that the flag of Netherlands is blue-white-red coloured? But have you wondered why the Dutch celebrate, do sports and cheer in orange?
There is naturally an explanation: The process of declaring the Netherlands an independent kingdom from the power of Spain began in the 16th century with an uprising started by a man from the Van Oranje-Nassau family. That brave family is still holding the throne and appreciation, so orange is actually the royal family’s last name.

You might be familiar with another Dutch hero, the windmill, too. Without windmills a great part of the Netherlands would still be under the sea like Ariel. There would be over four meters (13ft) of water on the Amsterdam airport Schiphol (ship grave). The windmill was invented on the 15th century and already on the 16th century a whole lake was drained to land by the help of wind power. After that things speeded up and nowadays electric and diesel powered pumps keep Amsterdam dry.
It is relatively easy to understand the meaning of climate change here: If the sea level rises, we will live in the Atlantis. But not to worry, the Dutch are world class experts of dams and dykes, with hundreds of years of experience.

Amsterdamers live in the moment and eat a lot of bread

The Dutch are also masters of work-life balance. Many people work only three-four days a week. Still everything always works and never have I experienced a mañana-attitude. I guess nobody gets paid just for the hours sat in the office. When the sun peeks out (which is more often than you would think!), all the Amsterdam parks and terraces are filled with people. Wine bottles are opened and that small haste disappears.

Cheese goes with wine, but with beer you need bitterballen, which are small fried meat-doughballs that our kids love too even if they do not drink beer.
There is something familiar in the local food for a Finn. The Dutch eat herring, pea soup and flat pancakes like crepes. Bread (only bread, not real sandwiches) is consumed in large quantities for lunch and everybody drinks milk, but nobody really is lactose intolerant. The Dutch also like licorice which they sometimes funnily call salmiac. You can get good excellent coffee from any place as the Dutch love coffee and drink it almost as much as the Finns (who drink the most coffee per capita in the world).

Tuesday morning is Amsterdam’s Monday and restrooms are cheapest at home

Because the wonderful Amsterdam shops are open on Sundays, they are closed on Monday mornings. The city is very quiet on the first weekday, as the shops open at about noon. I have already learned to love this: I do not rush shopping on Mondays but go home for another round of coffee after taking the little one to school. Tuesdays are another story…

A shopper might also need to know that credit cards are not very popular in Amsterdam. Grocery stores, some cafés and small stores accept only cash or local debit cards. A Finnish shopper is sometimes saved by a Finnish debit card.

Especially for North Americans (where restrooms are everywhere and free), it is good to know that using restroom usually costs something from 0,30 to 0,50 €, if you are not a customer in the restaurant, and sometimes even if you are. Children are allowed to use the toilets free when asked politely. Public restrooms are not always at sight, if you don’t count the urinals on the street corners, at which quite much is at sight.

The most diverse city in the world uses the most hair gel

Amsterdam is the most international city in the world with inhabitants from 175 different nationalities. Yes, it is more diverse than New York.
Amsterdamers are good at tolerating. They are strongly independent, know where they stand and communicate it well. They generally seem to let others be who ever they are, too. I’ve been wondering which is the hen and which the egg: Have the Dutch always naturally been like this and that has allowed the internationality to flourish or have the Dutch grown into tolerance along time because of the diversity?
This would be an interesting subject to dig in deeper, at least for a Finn.

And speaking of openness and letting people be who they are, the Netherlands was the first nation to grant same-sex marriage in 2001, by the way.

About the hair gel then. It only takes a weekend in Amsterdam to notice that the men here use more hair gel than the Stockholm men Canada Goose coats. Not complaining though, there is quite a lot of handsomeness around.

A Dutchie kisses three times

It is a Dutch habit to greet a good friend by kissing on the cheeks three times, just the same number as there are crosses on the Amsterdam city flag. With kids, we spot the three crosses pretty often in the Amsterdam sky too, drawn by airplanes.

Amsterdam is convenient with kids also because of it´s safety. The crime rate is very low and there are no shady areas, where I would not like to go alone in the dark. Even the red window district is clean and nice, even if the minds of the by-passers might not always be, I have understood.

The coffeeshops and pot smoking? I would not know, it is so very touristic.


Tiesit varmaan, että Alankomaiden lippu on sini-valko-punainen. Mutta tiesitkö miksi kaikki hollantilaiset juhlivat, urheilevat ja kannustavat kuitenkin oranssissa? Siihen on toki selitys: Hollannin taival itsenäiseksi kuningaskunnaksi alkoi ammoisina aikoina 1500-luvulla Van Oranje-Nassau -nimisen suvun johtamasta kapinasta Espanjan valtaa vastaan. Tuo rohkea perhe on edelleen vallassa ja arvostuksessa, eli oranssi on Alankomaiden kuningasperheen sukunimi.

Sankareita ovat myös tuulimyllyt, sillä ilman niitä suuri osa koko Alankomaista olisi meren alla kuin merenneito. Amsterdamin lentokentän, Schipholin (laivahauta), päälläkin olisi yli neljä metriä vettä. Tuulimylly keksittiin 1400-luvun alussa, ja jo 1500-luvulla ensimmäinen kokonainen järvi saatiin kuivattua maa-alueeksi tuulivoimalla. Sen jälkeen hommaan pistettiinkin vauhtia ja nykyisin diesel- ja sähkökäyttöiset pumput pitävät Amsterdamin “pinnalla”.
Täällä on verrattain helppo ymmärtää mikä merkitys on ilmastonmuutoksella: Jos meren pinta nousee, meidänkin kotimme on Atlantiksessa. Mutta huoli pois, hollantilaiset ovat patoamisen ja suomaaston erikoisasiantuntijoina maailman ykkösluokkaa satojen vuosien kokemuksella.

Amsterdamissa eletään hetkessä ja syödään leipää

Hollantilaiset osaavat tasapainottaa työ- ja vapaa-ajan. Hyvin moni tekee kolme- tai nelipäiväistä työviikkoa. Hommat näyttävät hoituvan hienosti, sillä kaikki toimii sutjakkaasti enkä ole koskaan kohdannut manjana-meininkiä. Silloin kun ollaan töissä, tehdään kai töitä eikä vain kerätä kellokorttiin minuutteja. Kun aurinko pilkahtaa, Amsterdamin puistot ja terassit ovat saman tien kansoitetut. Viinipullot aukeavat ja se pienikin kiire katoaa.
Viinin kanssa maistuu juusto ja oluen kera bitterballen, pienet uppopaistetut liha-taikinapalloset, jotka muuten maistuvat meidän lapsillemmekin vaikka he eivät olutta juokaan.

Paikallisessa ruuassa on suomalaiselle muutenkin jotain tuttua. Hollantilaiset syövät silliä, hernekeittoa sekä lettuja paikallisina herkkuinaan. Leipää (siis pelkkää leipää, ei varsinaisia voileipiä) syödään varsinkin lounaaksi uskomattomia määriä ja maitoa juovat niin lapset kuin aikuisetkin, mutta juuri kukaan ei kuulemma kärsi laktoosivaivoista. Hollantilaiset pitävät myös lakritsista, jota kutsuvat joskus hassusti salmiakiksi. Hyvää Loistavaa kahvia saa kaikkialta, sillä hollantilaiset juovat melkein yhtä paljon kahvia kuin suomalaiset (jotka juovat maailmassa eniten kahvia).

Amsterdamin tiistaiaamu on maanantaiaamu ja vessassa käydään kotona

Koska kaupat ovat Amsterdamissa sunnuntaisin auki, ne ovat maanantaiaamuisin kiinni. Viikon ensimmäisenä arkipäivänä tunnelma kaupungilla on hyvin hiljainen, sillä kaupat avaavat ovensa vasta puoliltapäivin. Minä olen jo oppinut nauttimaan tästä: Maanantaina en ryntää kauppaan, vaan kuopuksen kouluun vietyäni palaan juomaan toisen setin aamukahvia kaikessa rauhassa. Ryntäilen sitten tiistaisin.

Shoppailija arvostaa ehkä tietoa, etteivät luottokortit ole Hollannissa laajasti käytössä. Ruokakaupoissa, kahviloissa ja joissakin pikkuputiikeissa ei toimi maksuvälineenä kuin käteinen tai paikallinen pankkikortti. Suomalaisen matkailijan pelastaa toisinaan kyllä sirullinen suomalaisen pankin debit-kortti.

Pohjois-Amerikkalaisen on myös hyvä tietää, että WC-käynti maksaa usein 0,30-0,50euroa jos et ole ravintolan asiakas, ja joskus vaikka olisitkin. Lapset pääsevät toki vessaan kauniisti pyytämällä maksutta. Yleisiä toiletteja ei ole taajaan näkyvillä, ellei lasketa kadunkulmien pisuaareja, joissa sitten kaikki on aika hyvin näkyvillä.

Maailman monikulttuurisin kaupunki käyttää eniten hiusgeeliä

Amsterdam on maailman kansainvälisin kaupunki, jossa on asukkaita 175 kansallisuudesta. Amsterdamilaiset ovat hyviä suvaitsemaan. He ovat itsevarmoja, tietävät missä seisovat, eivätkä kiertele ja kaartele ilmaisuissaan luottaen toisen arvailukykyyn. He näyttäisivät antavan toistenkin olla omanlaisiaan. Olen miettinyt kumpi on kana ja kumpi muna: Ovatko hollantilaiset aina olleet tällaisia ja siksi kansainvälisyys kukoistaa vai onko monikulttuurisuus aikojen kuluessa opettanut pienen maan asukkaat suvaitsevaisiksi? Tätä olisi varsinkin suomalaisen mielenkiintoista tutkia lisääkin.

Ja avoimuudesta kun puhutaan, niin Alankomaat muuten oli maailman ensimmäinen maa, joka salli tasa-arvoisen avioliiton vuonna 2001.

Siitä hiusgeelistä. Ihan vaikka viikonloppulomankin aikana jo huomaa, että amsterdamilaiset miehet käyttävät hiusgeeliä enemmän kuin tukholmalaiset Canada Goosen takkeja. Eipä siinä, ihan komeita ovat.

Hollantilainen pussaa kolmesti

Hollantilaiseen tapaan hyvien ystävien kesken vaihdetaan poskisuudelmat, kolme kappaletta, kuten Amsterdamin lipussa on rasteja. Bongaamme lasten kanssa nuo kolme rastia usein myös kaupungin taivaalta, jonne ne taitolentokoneiden toimesta piirtyvät.

Lasten kanssa tässä kaupungissa on erittäin miellyttävää myös siksi, ettei Amsterdamissa ole “huonoa aluetta”, sellaista paikallista asematunnelia, johon en yksin illalla viitsisi poiketa. Jopa punaisten ikkunoiden alue on siisti, vaikka kaikkien ohikulkijoiden mielet eivät siellä ehkä ole putipuhtaimpia, ymmärtääkseni.

Ai niistä coffeeshopeista ja pilvenpolttelusta? Turistien hommia.


4 thoughts on “Interesting things about Amsterdam and the Dutch – Hiusgeeliä ja kolme pusua

Comments are closed.