Love is heavy but makes you light

Anteeksianto tarkoittaa sitä, että antaa anteeksi anteeksiantamattoman. Onhan helppoa ja yhdentekevää antaa anteeksi itselle merkityksetön “vääryys”.

Luottamus on sitä, että luottaa silloinkin kun siihen sisältyy riski. Sitä, että luottaa jo ennen kuin toinen on osoittautunut luottamuksen arvoiseksi.

Rakkaus on sitä, että rakastaa silloin kun toinen ei ole rakastettava. On hetken toisen puolella vaikka itsekin tarvitsisi itseään. Antaa toiselle turvallisen paikan kasvuun, omalla kustannuksellaan. Sietää omaa olotilaansa hetken, jotta voi kannatella toisen heikkoutta. Seisoo vieressä vaikka tekisi mieli juosta pois. Rakkaus on epäitsekkyyttä, se on toisekkuutta.


Forgiveness means to forgive the unforgivable. It would be too easy and just indifferent to forgive a meaningless injustice.

Trust is to trust even when it involves a risk. It is to trust before the other person is proven to be trustworthy.

Love is to love when the other one is not worth loving. To be on the other one’s side even if you need yourself too. To give the other person a safe haven to grow on your own detriment. It is to bear your own state for a moment in order to hold the other’s fragility. To stand by her side even if you feel like running away. Love is the opposite of selfishness and it includes forgiveness and trust.

One thought on “Love is heavy but makes you light

Comments are closed.