Jaksaa vai viitsiä?

Näillä on tärkeä ero. Ihminen jaksaa kyllä enemmän kuin luulee mutta omasta jaksamisesta on toki opittava kuunnellen pitämään huolta. On levättävä ja lepuutettava aivoja sekä kehoa säännöllisesti.

Mutta kun jotain ei tee tai johonkin ei tartu, on kysyttävä itseltään, onko kyse siitä ettei jaksa vai siitä ettei viitsi.

Elämä jää elämättä jos ei viitsi. Todellinen aito tyytyväisyys ja hyvä olo kun tulee siitä, että itse teki, tarttui, osallistui ja sai jotakin aikaan. Ilmaiseksi ilmestyneet hyödyt eivät lämmitä.

Melkein aina kannattaa viitsiä mutta aina ei tarvitse jaksaa.


To bother vs. to have the strength

These two things differ explicitly from one another. Human can manage more than he realizes but has to learn to care for own strength. One has to listen to the body and mind, and rest regularly.

But when you do not set out for something and take action, you have to ask yourself is it because you do not have the strength or because you do not bother to.

If you do not bother in life, it passes by unlived. The true contentment is a result of own action and doings, making things happen for you, having the courage to participate. Free perks do not make you happy in the long run.

Bothering is usually always worth it but you do not always have to have the strength for everything.