Expat life teaches larger life lessons

Olen kokenut että vieraaseen kulttuuriin sopeutumisen prosessissa tulee yllättäen eteen päivä, jolloin tietää mitä asioita tulee joskus kaipaamaan tuosta kulttuurista. Tuo päivä on käännekohta sopeutumisessa ja tarkoittaa että työläin asettumisen vaihe on takana. On löytynyt asioita, joista nauttii, ja joita ei löydy kotikulttuurista.

Muistan päivän, jolloin tiesin tulevani kaipaamaan Kentuckyn rankkasadetta ja lämmintä puheliasta kanssakäymistä ventovieraidenkin ihmisten kesken. Muistan toki myös päivän, jolloin tiesin tulevani suuresti ikävöimään läheisiä elämänkeskustelujamme ystävättäreni amerikkalaisessa keittiössä aamukahvimukin ääressä. Muistan Amsterdamista päivän, jolloin hoksasin tulevaisuudessa kaipaavani kaupungin pyöräilykulttuuria ja jokapäiväistä pyöräilyä säässä kuin säässä.

Kotimaahan palatessa arjen paikalleen naulaamisen prosessi täytyy käydä läpi aivan samoin muuallakin. Pikkuhiljaa löytää takaisin asiat, joista nauttii. Jotkin asiat kotimaassa ovat muuttuneet ja siksi voi löytää myös uusia asioita arkeensa ja ihmetellä joitakin. Jotkin asiat itsessä ovat muuttuneet niin, että tutut asiat näkee uudella tavalla.

Kotimaa on kuitenkin mielelle pysyvä käsite, vaikkei olisikaan päättänyt pysyvänsä siellä ikuisesti. Siksi kotimaassa ei tule huomanneeksi asioita, jotka jättävät mieleen pysyvän jäljen, kaipauksen. Ehkä siksi kotimaisessa arjessa on keskityttävä tiukemmin osatakseen elää hetkessä. Ulkomaankomennuksen tilapäinen luonne auttaa ymmärtämään elämän rajallisuutta ja tukee siksi elämästä nauttimista: Tästä asiasta juuri tässä hetkessä on nautittava nyt kun se on käsillä, sillä tulee päivä, jolloin se ei enää ole mahdollista.


There is a certain day that works as a turning point in the process of settling into a new culture. That is the day you suddenly identify some things you are going to miss from that culture one day. It means you have found things to enjoy in the new way of everyday life.

I remember the day when I knew I was going to miss the heavy warm Kentucky rain and the relaxed friendly Southern atmosphere even among strangers. Of course I also remember the day when I realized I was going to be dying for those morning coffee chats about life in my dear friend´s American kitchen. I remember a day in Amsterdam when I knew I was going to long for the cycling culture and the everyday bike rides no matter the weather.

Everyday life has to be built anew when returning to home country too. Little by little you find the things you used to like, and still enjoy. Some things have changed and therefore it is possible to find new likes too. Other things have changed within yourself and that makes you see some familiar things differently.

Home culture is however, a permanent concept of mind even if you have not made a decision to stay there forever. Maybe that is why one has to concentrate more to be able to live in the moment. The temporary nature of expat assignments helps to understand life’s confined nature in general and therefore supports one to enjoy life. It is easier to understand that this thing at hand, this moment, has to be respected now and enjoyed fresh as the day when it will not be available to me anymore, will come.

One thought on “Expat life teaches larger life lessons

  1. Minullakin on se kokemus, että kiertolaisuus pakottaa kohtaamaan lyhyen ajan sisällä paljon sellaisia asioita joita yhdessä ja samassa paikassa asuessa ei välttämättä tulisi niin ajatelleeksi. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin elää tässä hetkessä kun tulevaisuus on ihan auki. Alkuun se oli minusta hankalampaa mutta nykyään se on tämän elämäntavan parhaita puolia: on heittäydytävä hetkeen koska on vain tämä hetki, tämä todellisuus. Niinhän se aina on, mutta kuten sanoit, maata yhtenään vaihtaessa siitä tulee nopeasti hyvinkin ilmeistä.

Comments are closed.