pohtia miksi

Tärkein kysymys: Miksi?

Joskus niitä, jotka aina tahtovat tietää taustat ja selvittää syyt asioihin (Huom! eri asia kuin syylliset), pidetään vähän rasittavina. Aina he ovat kysymässä miksi.

Elämän oravanpyörä ei aina näitä kysyjiä tuntuisi sallivan, vaikka sitä juuri tämä erilaisuuksia pullisteleva maailma tarvitsisi.

Ihmiset, jotka tahtovat tietää miksi, ovat kykeneväisiä empatiaan.

Myötätunto nimittäin syntyy ymmärtämisestä. Ja ymmärtääkseen on oltava kiinnostunut ja jaksettava kuunnella sekä perehtyä.

Tiedät ehkä tarinan: Junassa matkusti isä rauhattoman ja kanssamatkustajia huomattavasti häiritsevän lapsilaumansa kanssa. Muut alkoivat hermostua, vihastua ja lopulta jopa sättiä isää, joka ei tehnyt elettäkään ojentaakseen lapsia. Tilanne äityi ja lopulta isä sai kuiskattua: Tulemme juuri sairaalasta, jossa lasten äiti hetki sitten kuoli.

Arvatenkin kanssamatkustajien suhtautuminen muuttui.

Kun tietää syyn, pystyy kuvittelemaan syy-seuraussuhteen ja ymmärtämään ehkä kulman toisen tilanteesta.

One thought on “Tärkein kysymys: Miksi?

  1. Olen niin samaa mieltä kanssasi tästä, että kiitos kun tästä aiheesta kirjoitat. Kysyä pitäisi aina ja vastauksia etsiä yhdessä niin, että kaikki ymmärtävät. Niin minä ajattelen, mutta usein olen kokenut olevani vain pelkkä häirikkö, joka sotkee toisten selvät pasmat kyselemällä ja ihmettelemällä liikaa. Mutta en voi sille mitään, että haluan ymmärtää. Myönnän, että toisinaan kärsin siitä itsekin, kun aikaa voi joskus mennä tiedon hakemiseen ihan tolkuttomasti.

Comments are closed.