Rantakunnossa – Fit for beach

“Äiti, sulla näyttää että olis vauva masussa!”

Tyttäreni esittää asian ilouutisena, vaikkei sen kummemmin lisää sisaruksia ole toivoillutkaan. Ja turha olisi toiveensakin, sillä perheessämme ei ole vapaita vakansseja, eli kyse on ihan tavallisesta pian nelikymppisen terveen ja arkiliikkuvan naisen iltasella keittiöpöydän ääreen lysähtäneestä keskivartalosta.

Tuo huomio, jopa hänen söpöstä suustaan lausuttuna, saa ajatukseni saman tien ärtymään. Hitsi että pitäisi joogata enemmän ja miksen vain ottaisi jokaisen aamun ohjelmaan kahdeksaakymmentä istumaannousua ja kymmenen minuutin lankutusta. On se kumma etten saa aikaiseksi edes pitää ryhtiä joka sekunti kasassa. Kyllähän muutkin pystyy…

Mieleni ottaa tyttäreni lausuman arvosteluna ja syöttää tuleen kuivaa polttopuuta kuin pallotykki; Syytöksiä, vertailua, nuhteita… SEIS! Virta pois! Pullataikinavatsanihan kuulosti kohta seitsenvuotiaalle lapselleni ihailtavalta asialta. Missä vaiheessa naisen elämää ihailu muuttuu itsesyyttelyksi? Viimeistään kai tässä nelissäkymmenissä kun ulkomaailmalle näyttää jo täti-ihmiseltä mutta peilistä katsovat yhä sen saman lukioikäisen tytön silmät?

Omia rumia arvostelujani karmeampaa olisi kuitenkin jos tyttäreni joskus yltyisi luulemaan, ettei kelpaa maailmalle sellaisena kuin hän on; Että hän keksisi ulkonäköpaineet ja unohtaisi päänsä kultaisen sisällön, itsensä.
Niin kauan kuin minä olen vielä suuri osa hänen maailmaansa, aion käyttää nämä tuhannen taalan paikat.

Siis vaihdetaanpa levyä. Olenpa hienosti huolehtinut terveydestäni ja pyöräillyt läpi Amsterdamin harmaan ja raekuurosateisen talven! Kylläpä lihakseni ja luustoni ovat hyvin palvelleet ja kaksi lastakin tämä vartalo on kantanut! Olenpa onnekas omistaessani toimivan kropan ja vielä onnekkaampi on kroppani, joka omistaa minut!

“No niinpä vähän näyttääkin. Eikö ole hieno masu! Sinne olet siskosi lisäksi sinäkin joskus mahtunut.”

Rantakunnossa on Etelän-SYLI :n ja Huuma ry:n kampanja, jonka tavoitteena 
on kannustaa ihmisiä hyväksymään itsensä ja kunnioittamaan erilaisuutta. 
Osallistua voi kuka tahansa jakamalla oman rantakuvan ja viestin #rantakunnossa-hashtagilla.

“Mommy, your belly looks like there is a baby inside!”

My daughter announces her observation as good news, even if she has not been wishing for more siblings. And if she would, her wish would lead nowhere as our family has no vacancies. So her comment is about a normal soon-to-be-forty, active and healthy woman’s waist that has collapsed while sitting by the kitchen table at the end of a mundane day.

That comment, even if expressed by her cute little mouth, irritates my thoughts. Darn, I should do more yoga! Why can’t I just do eighty sit-ups and ten minutes of planking every morning? What is so difficult Sanna, just do it! It is so sad that I cannot even hold my posture up every second…

My mind takes the comment as judgment and feeds it’s own fire like a tennis ball machine; Blame, comparison, reprimand… STOP! Cut the power! She said it like my doughy belly was something to look up to! At what point in a woman’s life does the admiration turn into self-blame? Maybe, at the latest, here at about-forty, when the outer world has stopped seeing you as a girl but the same high school girl’s eyes still stare in the mirror?

But worse than all blubber, would be my daughter believing that the world does not accept her as she is. More ugly than all my false comparisons would be her growing up having pressure about how she looks and forgetting the golden content of her brain, forgetting herself.
As long as I am a big part of her world, I am using all these golden opportunities.

So let’s switch records. Wow, how strongly I have taken care of my own wellbeing and biked through the foggy and hailing Amsterdam winter! My muscles and bones have served me well and my body has even carried two babies! Who could be luckier than me to have a functioning body and boy, is my body lucky to have me!

“Yes, can you imagine that it was once your home? It is a great belly!”

Rantakunnossa (Fit for beach) is a campaign of Etelän-SYLI and Huuma ry. 
It encourages people to accept thyself and value difference. 
Anybody can participate by sharing a beach selfie with the hashtag #rantakunnossa

2 thoughts on “Rantakunnossa – Fit for beach

  1. Ihana kirjoitus,
    Rakastastuin lausahdukseen ” Eikö ole hieno masu! Sinne olet siskosi lisäksi sinäkin joskus mahtunut.”

    <3

Comments are closed.